Resep Memasak Tongkol Asam Sunti Khas Aceh Lezat Banget

Resep Memasak Tongkol Asam Sunti Khas Aceh – Boleh memasak dengan baik tentunya menjadi hal yang istimewa untuk anda. Terlebih dengan adanya tuntutan keluarga bahawa anda harus memasak dengan lazat. Tentunya hal ini merupakalan sebuah cabaran tersendiri bagi anda untuk membahagiakan mereka atas karya masakan yang anda buat. Untuk hal itu tentunya diperlukan sumber rujukan Info Resipi Masakan yang mencukupi untuk anda. Pada kesempatan kali ini ingin menyampaikan kumpulan aneka resipi masakan yang kami berikan untuk anda, mungkin Resipi Cara Membuat Tongkol Asam Sunti Khas Aceh yang satu ini merupakan menu yang sesuai untuk anda sajikan di hadapan ahli keluarga.

Resep Memasak Tongkol Asam
Resep Memasak Tongkol Asam
Dalam membuat dan memproses hidangan masakan yang satu ini, diperlukan beberapa bahan yang diperlukan dalam memasaknya. Bahan dalam masakan ini juga tidak terlalu sukar untuk anda dapatkan. Pilihan bahan yang masih fresh menjadikan masakan yang sat ini tentunya menjadi special apabila anda menyajikan nya pada ahli keluarga. Berikut merupakan gambaran kudapan dalam resipi ini secara selengkapnya

Ikan tongkol yang menjadi bahan utama dari sajian asal Aceh ini. Rasa dari hidangan ini adalah asam segar jika anda suka dengan rasa yang agak pedas, sebahagian cili rawit boleh anda memarkan.

Bahan-bahan/bumbu-bumbu :
  • 750 gram ikan tongkol, dipotong-potong
  • 1/2 sendok teh garam
  • 1/4 sendok teh cuka
  • 1 lembar daun kunyit
  • 6 buah cabai rawit utuh yang merah
  • 2 buah asam sunti
  • 1 1/4 sendok teh garam
  • 1 1/4 sendok teh gula pasir
  • 1/2 liter air
Bumbu Halus:
  • 2 cm jahe
  • 3 cm kunyit
  • 5 butir bawang merah
  • 3 siung bawang putih
  • 4 butir kemiri
  • 3 buah cabai merah
Cara Pengolahan :
  • Lumuri ikan dengan garam dan cuka. Diamkan selama 15 menit. Bilas sampai bersih.
  • Tumis bumbu halus sampai harum. Tambahkan daun kunyit, cabai rawit, asam sunti. Aduk sampai layu.
  • Masukkan air, didihkan.
  • Tambahkan ikan tongkol. Bumbui garam dan gula. Kecilkan api. Masak sampai matang dan kuah kental.
  • Untuk 8 potong
Dan itulah tadi maklumat resipi masakan yang kami berikan kepada anda. Dalam proses membuatnya dibutukan kesabaran dan semangat yang kuat agar hasilnya maksimum. Tentunya anda juga boleh berkeasi lagi mengenai resipi ini sesuai dengan keperluan anda. Dan apabila ada yang ingin anda tanyakan, anda boleh bertindak balas kepada kami melalui borang komen yang telah disediakan.


Recommended Posts :